top of page

Duurzaam omgaan met speelgoed in huis

Met dat er kinderen in huis komen, komt er over het algemeen ook een berg spullen en kleding bij. Kinderen groeien continu in lengte en interesses. Speelgoed wat eerst leuk was, kan een half jaar al niet meer interessant zijn omdat bijvoorbeeld de puzzel te makkelijk is of de fiets te klein. In plaats van dat de berg spullen groeit, kan je ook hier voor duurzaam kiezen.




Bij elke verjaardag of feest, krijgen kinderen standaard een of meerdere dingen tweedehands. Van fietsen tot Playmobil en alles wat er tussen zit. Op deze manier wordt tweedehands net zo normaal als nieuw speelgoed. Vanzelfsprekend is alles altijd in nette staat, waardoor er nauwelijks onderscheid te zien is.


Zelf vind ik het heel fijn te zien dat het bij ons thuis heel normaal is om een tijd ergens van te genieten en vervolgens, als het niet meer leuk is, net zo makkelijk wordt doorgegeven. Dat doorgeven is iets wat ze hebben moeten leren door onder andere tweedehands te krijgen. Zo zei de dochter laatst toen ze een tweedehands Playmobil zwembad kreeg; ik denk dat het vorige kindje hier heel veel plezier van gehad heeft, want hij is echt heel mooi!


Bij duurzaam omgaan met spullen, gaat het erom dat afval niet of zo min mogelijk bestaat.

Kapotte dingen, proberen we te maken of gebruiken we om mee te knutselen. Ook mogen kapotte dingen weleens uit elkaar gehaald worden, zodat ze kunnen zien hoe het is gemaakt.

Komt er wel nieuw speelgoed in huis en wordt er niet meer mee gespeeld, geven we dit door of verkopen het.

Als jij duurzaam om wil gaan met spullen, kan je letten op de volgende dingen;

  1. Kijk eerst altijd of het tweedehands te vinden is; goed voor de wereld en je portemonnee

  2. Repareer speelgoed; een gat in een verkleedjurk? Een los dakje van een auto? Niet weggooien maar even naald en draad of lijm erbij

  3. Geef met grote regelmaat een tweedehands cadeau; op deze manier wordt tweedehands net zo gewoon als nieuw

  4. Kapotte spullen kunnen uit elkaar gehaald worden met gereedschap; zo leren kinderen hoe het in elkaar zit.

  5. Voor jongere kinderen is het ook leuk om lid te worden van een speelgoedbank bij jou in de buurt. Hier kan speelgoed geleend worden.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page